header
english
magyar
deutsh
russian
generalitatiprodusecomandapreturitcontact


namol"Nămolul ca şi pământul are suflet şi se gândeşte. Nămolul ca şi piatra turcoaz, este un mineral cu o rară capacitate pentru că ţine laolaltă, ce de altfel s-ar sparge. Nămolul este ca şi instrumentul, prin puterea de vrajă, adună lumina ca s-o transforme în soare." (Pierre Derlon)

Nămolul conţine:

Apă, substanţe minerale dizolvate în apă, sare minerală (Na Cl), Ca SO4, CaCl2, magneziu, fier, microelemente, substrat solid (în bălţi nămoloase, mâlul are provenienţă din plante şi animale).
Efecte medicale:


button Prin suprafaţa pielii extrage substanţele toxice din organism, le blochează şi le neutralizează.
button După o aplicare regulată, pielea devine mai fermă şi capătă un aspect de lifting, reglează circulaţia sanguină şi valoarea pH a pielii.
button Senzaţia de rece, rezultă un simţ termic plăcut, prin care temperatura pielii creşte cu 10ºC în 2 minute.
button Prin presiunea efectuată asupra corpului (1 litru de mâl argilos are 1885 gr.), se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în organe interne (rinichi, ficat, splină, plămâni şi inimă), astfel creşte oxigenarea corpului şi eliminarea lichidului din organism.
button Prin presiunea exercitată asupra venelor în picioare, se fortifică venele, schimbând presarea venelor cu nămol cu încetarea presiunii prin îndepărtarea greutăţii nămolului.
button Creşte metabolismului glicemiei (îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi digestiei), are efect bun pentru glanda tiroidă.
button Datorită faptului că are contact direct cu pielea, îi transmite rezonanţa pământului.
button Prin creşterea elasticităţii ţesuturilor (îndeosebi tendoanele şi ţesuturile formate din alţi colageni), descreşte rigiditatea
button Creşte abundenţa sângelui în ţesuturi şi totodată se măreşte capacitatea de reacţie a organismului.
button Se foloseşte la bolnavii care suferă de hipotensiune, se pun comprese cu nămol la încheieturi
button Insomnie, comprese calde pe antebraţe
button Nevralgie în regiunea lombară, comprese cu nămol încălzit pe şalele dureroase
button Indigestie
button Afecţiuni însuportabile de fiere
button Lipsă de apetit
button Dureri de cap: se pun comprese cu nămol călduţ pe fruntea capului
button Dureri de dinţi: se pun comprese cu nămol fierbinte pe exteriorul feţei
button Vîjîit în urechi: se pun comprese cu nămol cald pe zona pavilionului urechii (auticulă)
button Diaree
button Dureri de spate şi afecţiuni la coloana vertebrală
button Artrită
button Febră
button Guturai: se pune nămol fierbinte la gât
button Luxaţie
button Senzaţie de vomă
button Înţepături de insecte
button Varice  

Din fiecare por al nostru curge sudoarea. Corpul nostru acoperit cu un strat gros de nămol tinde să devină mai energic, crescând imunitatea organismului şi vitalitatea. Tratamentul necesită voinţă, multă energie din partea noastră, dar merită, pentru senzaţia de relaxare şi pentru încărcarea energiei organismului ce le putem obţine în schimb după terminarea tratamentului.

Puterea vindecătoare  a nămolului fierbinte este folosită de 2500  de ani de către locuitorii de pe aceste meleaguri.
Compresele cu nămol fierbinte reduce inflamaţiile şi ajută la anticiparea îmbolnăvirilor, activează metabolismul şi fortifică imunitatea organismului. Utilizarea nămolului este indicată în cazul unor inflamaţii care nu sunt acute    (de ex.: psoriazis, artrită, inflamaţie de ligamente), precum şi pentru afecţiuni de boli musculare.

La septicemie, remediul cel mai bun este compresa de nămol, care scoate din rană toate substanţele toxice. Pe lângă compresele cu nămol, băile de nămol cu masaj sunt de asemenea foarte indicate pentru ocrotirea sănătăţii noastre. Baia se face în vană, în poziţia de şezut, apa se aplică cu mâna, de jos în sus, pe zona stomacală, apoi se face un masaj uşor de sus în jos (de 50-­100 de ori) pe pielea umezită.

Compresele cu nămol aşezate pe zonelor afectate de dureri reumatice, în formă de cosmetică naturală, întrebuinţând substanţe de geoterapie sunt de asemenea practicate cu rezultate însemnate. Aceste comprese cu nămol având temperatura de 40°C, pot fi puse total sau parţial, conform indicaţiei medicului.

Nămolul cald este foarte relaxant şi creşte circulaţia sângelui. Se bucură de o largă utilizare şi din partea acelora care nu suferă de probleme de mişcare a membrelor inferioare şi superioare. Durata tratamentului este 20 de minute. Nămolul cald ajută şi la vindecarea inflamaţiilor, însă trebuie să avem grijă ca nămolul mult prea cald să fie evitat, deoarece poate fi dăunător pentru inflamaţii acute.

În schimb, nămolul rece este indicat pentru inflamaţii acute. În consecinţă, tratamentul nămolos este considerat a fi tratamentul de bază la luxaţie, întindere sau entorsă. În general, micşorează durerile.

După tratamentele cu nămol terbuie să ne odihnim. Este obligatoriu să ne relaxăm în poziţie culcată, înveliţi cu o pătură măcar jumătate de oră sau o oră întreagă şi să transpirăm cât mai mult! Eventual, putem şi dormi în acest timp, dacă putem.

back arrow